Home » Loftisolering

Loftisolering

Hvad er egentlig forskellen på det forskellige typer loftisolering? Og har det en betydning for dig hvilket materiale du vælger at loftisolere med? Der er forskel på om det du gerne vil loftisolere er et hulrum, et fladt tag eller fx have isoleret loft til kip eller en uudnyttet 1. sal. Så der er ikke bare tale om one size fits all her.
Ser vi på versionen med et uudnyttet loftrum eller 1. sal, kan du både loftisolere med isoleringsplader, de såkaldte A-bats, eller med granulat. Hvis vi ser på de andre muligheder, altså et fladt tag, loft til kip eller lignede, så er det kun muligt at få loftisoleret med isoleringsplader. Disse fås i forskellige varianter alt efter behov og hvordan opgaven er.
Du kan bruge følgende materiale til din loftisolering

  • Isoleringsmåtter
  • Isoleringsruller
  • Isoleringsgranulat
    Isoleringsmåtter og isoleringsruller fås, som skrevet længere oppe i mange forskellige størrelse og tykkelser. Disse ruller og måtter er generelt både gode at isolere med og nemme at håndtere. En af de store fordele ved netop brug af disse materialer er, fordel, at de giver færre samlinger. De er derfor lidt lettere at lægge, uden at der opstår “utætte” samlinger, hvor kulden kan trænge ind.
    Vælger du omvendt løst isoleringsgranulat, skal du være opmærksom på det kan være lavet af flere forskellige materialer. Der er som ved alt andet ikke kun fordele ved det løse granulat, der netop har den ulempe, at det kan ende nede i stueetagen, hvis der er huller eller revner i loftet. Derfor bør revner tætnes eller lukkes af inden indblæsningen, ellers risikere man at det pludselig sner indendørs, og selvom det sikkert kan være et hit hos børnene, er der i længden ikke optimalt.
    Den mest almindelige form for isolering er lavet af mineraluld, men der findes også alternative isoleringsmaterialer som fx hørmåtter, papirisolering og perlite (granulat lavet af en vulkansk bjergart). Uanset, om man isolerer med granulat eller isoleringsplader, så kan man med fordel anvender der førnævnte stenuld, som er et klassisk isoleringsmateriale, der har gode isolerende egenskaber. Stenulden består af spundet stenmateriale og har været anvendt som isoleringsmateriale i mange år. Der er derfor et godt kendskab til materialets egenskaber, anvendelse og holdbarhed. Så på den måde går du ikke helt galt i byen ved at vælge netop dette materiale til loftisolering. Der er dog som tidligere skrevet flere varianter af dette. Der er dog flere fordele ved stenuld der fx ikke bliver påvirket af vand og som ikke kan brænde. Og det er din sikkerhed for en god og effektiv loftisolering. Der er jo intet her i livet der holder for evigt og det samme gælder loftisolering. På 30 år vil din loftisolering have mistet ca. 50% af sin isoleringsevne. Hvis så også taget har lidt utætheder og der har været indgang for fygesne, slagregn eller skadedyr, kan dette virkelig gøre skade på en loftisolering. Derfor er det også vigtigt i gamle huse jævnligt at tjekke lofterne og se hvordan tilstanden er. Gælder selvfølgelig alle huse, men alder har en betydning i denne sammenhæng.